A 289 Gerrit Frederik MOELE BERGVELD en Suzanna HARTGERINK

In dit graf liggen:

  • Gerrit Frederik Moele Bergveld (1829-1895)
  • Suzanna Hartgerink (1829-1899)

bergveld

De in Amsterdam geboren Gerrit Frederik Bergveld was aannemer, makelaar en architect. Samen met zijn oom Gerrit Moele had hij een aannemersbedrijf aan de Kromme Waal in Amsterdam. Beide gezinnen brachten de zomer door in Oosterbeek, waar zij naast elkaar woonden in de Weverstraat.

Na de dood van Moele voegde Bergveld diens naam toe aan de zijne, zodat de firmanaam Moele Bergveld behouden bleef. Moele Bergveld is vooral bekend geworden als oprichter en voorzitter van het genootschap Architectura et Amicitia. Ook is hij bekend van tekeningen van de Dam in Amsterdam.

In 1854 trouwde hij met de in Amsterdam geboren Suzanna Hartgerink, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. In Oosterbeek bouwde hij in opdracht van Dr. Sangster (begraven in graf A058) huize Hoogerheide, waar later de Renkumse burgemeester Van Toulon van der Koog woonde. Vervolgens was Moele Bergveld stadsarchitect van Doesburg, waarna hij zich definitief vestigde aan de Stationsweg in Oosterbeek.

Behalve Moele Bergveld en zijn vrouw (zie foto uit 1894) liggen hier ook begraven zijn broer Nicolaas Bergveld (graf A011), zijn zus Anna Sophia Bergveld en haar man Jean Samuel Gallaij (graf A253).