A 031 Claude Daniel CROMMELIN en Alieda Maria TUTEIN NOLTHENIUS

De in Amsterdam geboren Claude Daniel Crommelin (foto links) was firmant van het handelshuis Daniel Crommelin & Soonen. Hij was van 1839-1849 directeur en van 1851-1859 commissaris van de Nederlandsche Bank.

In dit graf liggen:

  • Claude Daniel Crommelin (1795-1859)
  • Alieda Maria Tutein Nolthenius (1855-1910)

crommelin

Claude Daniel Crommelin was ook lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij was een neef en tevens zwager van Robert Daniel Wolterbeek (begraven in graf A103).

In 1836 trouwde hij met Alieda Maria Wolterbeek. Deze had uit haar eerste huwelijk een dochter, die getrouwd was met Julius Hendrik Tutein Nolthenius. Van dit stel was Alieda Maria Tutein Nolthenius (foto rechts) een dochter. Zelf trouwde zij met haar volle neef Rudolph Peter Johann Tutein Nolthenius, van huis uit ingenieur maar vooral bekend als redacteur van het literaire tijdschrift De Gids.

In 1846 kocht Claude Daniel Crommelin het landgoed Heijenoord nabij het spoorstation van Arnhem en bouwde daar zijn buitenhuis. Na zijn dood en die van zijn vrouw, bleef de familie Tutein Nolthenius op Heijenoord (zie foto) wonen. Het handelshuis Daniel Crommelin & Soonen werd in 1859 omgedoopt in Tutein Nolthenius & De Haan. Alieda was rechthebbende van dit graf; zij overleed op Heijenoord en bij gebrek aan een echt familiegraf werd zij begraven bij haar stiefgrootvader.

villa-heijenoord