A 283 Claas Hendrik MEINERS

In dit graf ligt:

  • Claas Hendrik MEINERS (1820-1894)

Meiners behoort met F.H. Hendriks en J.W. Bilders tot de vroegste schilders van de Oosterbeekse School. Hij begon in zijn geboortestad Amsterdam aan een studie medicijnen maar kon deze door geldgebrek niet afmaken. Hij kon goed tekenen en besloot schilder te worden. Hij ging daarvoor enige tijd in de leer bij Barend Cornelis Koekkoek die in Kleef een academie was begonnen. Meiners ontwikkelde zich verder door veel buiten in de natuur te tekenen en te schilderen. In zijn beste landschappen weet Meiners – mede door te spelen met het invallend zonlicht – een boeiende verbeelding te scheppen van wat de toeschouwer aan sfeer ervaart.

06-claas-hendrik-meiners-werk02

Vanaf 1853 tot 1871 woonde hij afwisselend aan de Benedendorps-weg te Oosterbeek en te Amsterdam.
In 1855 trouwde hij met Carolina Pet. Het echtpaar kreeg zes kinderen, waarvan enkele jong te Oosterbeek overleden en begraven zijn. Daar overlijdt in 1867 ook Carolina, pas 32 jaar oud (grafnr. A018). Meiners hertrouwt in 1870 met Henriette Swanenburg; hij is dan 50, Henriette 26 jaar. In 1871 verhuist het gezin Meiners naar Arnhem.
In Musis Sacrum aldaar werden tentoonstellingen beeldende kunst gehouden en concerten gegeven. Claas Meiners maakte geregeld deel uit van de tentoonstellingscommissie.
Claas Hendrik Meiners overleed te Arnhem in 1894. Wellicht wilde hij in Oosterbeek begraven worden, omdat daar ook zijn eerste vrouw en enkele van zijn kinderen overleden zijn en begraven liggen.

Claas Meiners