A 320A Xeno MÜNNINGHOFF en Tilly MÜNNINGHOFF – VAN VLIET

“ Twee aan de kunst gewijde levens gingen samen. Doch dit getuigt van hun persoonlijkheid, zij behielden een eigen stijl en een eigen palet”.

In dit graf liggen:

  • Mathilda Jacoba van VLIET (1880-1961)
  • Xeno Augustus Fr. MÜNNINGHOFF (1870-1944)

het net getrouwde paar Xeno en Tilly Münninghoff.

Xeno Münninghoff werd na het behalen van de akte Tekenen MO, directeur van de Gemeente Teekenschool in Renkum. Hij heeft die functie 41 jaar vervuld en de school tot grote bloei gebracht. Daarnaast had hij contacten met schilders in Renkum, o.a. Theophile de Bock. Hij werd lid van de schildersvereniging ”Pictura Veluvensis” en vervulde enige bestuursfuncties. Münninghoff  had samen met De Bock veel verkooptentoonstellingen in Amsterdam en Utrecht en bij kunsthandel Gerritsen in Oosterbeek. Ook internationaal werd zijn werk geëxposeerd. In 1906 ontmoette Xeno de schilderes Tilly van Vliet, tijdens een sollicitatiegesprek. Ze trouwden en kregen twee dochters.

Portret van X.A.F.L. Münninghoff aquarel, 51×41 cm Collectie Museum Veluwezoom

Tilly van Vliet koos haar eigen weg, los van opleiding aan de Haagse academie van beeldende kunsten. Haar werk bestaat vooral uit kinderportretten en bloemstillevens. Ze exposeerde samen met haar man, ook in eigen huis, waar ze het licht, de presentatie en de sfeer beter vonden dan in de galeries. Ze woonden in Oosterbeek, aan de Van Toulon van der  Koogweg/hoek Bato’sweg, “Heerdstede”, met een mooi uitzicht op het park Bato’swijk. Tijdens de Slag om Arnhem is het huis zwaar beschadigd en is werk verdwenen. Xeno overleed in Barneveld; de evacuatie was te veel voor hem geweest. Xeno Münninghoff is begraven in een nieuw gecreëerd graf, vlak bij de plaats waar hij lang heeft gewoond. Op hun grafsteen staat: “Ars longa, vita brevis”, de kunst blijft bestaan, het leven is kort.

Xeno Munninghoff Boerderij Oosterbeek

heemkundelogo