C 279 Gerrit NIJHOLT

In dit graf liggen:

  • Gerrit Nijholt (1853-1919)
  • Willemina Sophia Schneider (1863-1931)
  • Gerrit Nijholt (1891-1892)

Pension Zuiderhoek-Ridderhoff

Gerrit Nijholt was rijtuigschilder van beroep. Hij kwam oorspronkelijk uit Wolvega en zijn vrouw Willemina Schneider uit Ede. Na hun huwelijk in 1884 gingen zij in Oosterbeek wonen. Daar laat Nijholt in 1891 een nieuw eigen huis bouwen (momenteel Weverstraat 136-138) met inpandige werkplaats voor zijn schilderwerk. In 1899 gaat zijn bedrijf echter failliet en komt zijn huis uiteindelijk in handen van Gerhard Zuiderhoek, die destijds als aannemer bij de bouw van het huis was betrokken. Nijholt blijft overigens wel als schilder in Oosterbeek actief. Zijn zoon Gerard was de grondlegger van de drogisterij Nijholt, die 80 jaar lang in Oosterbeek heeft bestaan. In het graf ligt ook de jong-overleden zoon Gerrit jr.

Samen met zijn vrouw vestigt Zuiderhoek in het huis het pension Zuiderhoek-Ridderhof (zie foto). Centraal op de gevel komt de naam van het huis te staan: “Komatipoort”. Zuiderhoek was in Zuid-Afrika betrokken geweest bij de aanleg van de spoorlijn van Pretoria naar de kust van Mozambique en Komatipoort is het grensstation op deze lijn.

In 1908 verkoopt hij het huis aan de kunstschilder Evert Ekker en die verkoopt het in 1917 weer door aan de huisarts Isaäc Brevée, die in het naastgelegen pand “Beekhof” woonde (huidige terrein van Weverstraat 140). Brevée gebruikte het zuidelijk deel van “Komatipoort” als koetsierswoning, waarbij zijn koets, en later auto, in de voormalige schilderwerkplaats werd geparkeerd. In tegenstelling tot “Beekhof” is “Komatipoort” tijdens de oorlog voor verwoesting gespaard gebleven.